Programma

Woensdag 28 mei 2025 | Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

We werken hard aan een inspirerend en verrassend programma voor CFO Day 2025. Verwacht boeiende sprekers, prikkelende sessies en volop mogelijkheden om te netwerken met vakgenoten. Houd deze pagina in de gaten! Binnenkort onthullen we wat je op deze editie kunt verwachten. 

Datum

woensdag 28 mei 2025

8:30 a.m. - 9:30 a.m.
Ontvangst
We ontvangen je graag op woensdag 28 mei bij Huis ter Duin in Noordwijk.
Royal Lounge

 Bij binnenkomst kun je je badge ophalen en starten we rustig op met een kop koffie of thee

9:30 a.m. - 11:00 a.m.
Opening
From Obstacle to Opportunity
Picke 1, 2 en 3

In een wervelende openingsshow gaat Rens de Jong in gesprek met ondernemers, experts, denkers en dromers over de vraag hoe je van een Obstacle een Opportunity kunt maken. Persoonlijke verhalen en verrassende inzichten wisselen elkaar af op het podium. 

11:00 a.m. - 11:30 a.m.
Pauze
Netwerk met vakgenoten tijdens de koffie break
Royal Lounge
 
11:30 a.m. - 12:30 p.m.
Breakout ronde 1
Masterclass: Economic Outlook 2025
Picke 1
 
Breakout ronde 1
Masterclass: De grote Strategie temidden van de chaos
Picke 2

Onder de stofwolken van onvoorspelbaarheid en chaotische aankondigingen is er wél degelijk een overkoepelende Amerikaanse macrostrategie zichtbaar.  
En ook al is die strategie niet makkelijk uit te voeren, we zullen er wel degelijk rekening mee moeten houden. 
 
Jan Lambregts - Head RaboResearch Global Economics & Markets - neemt ons mee in de hypothetische contouren van de Amerikaanse macrostrategie en belicht daarbij specifiek de rol van importtarieven en andere beleidsinstrumenten. 
 
Terwijl de Amerikaanse hegemonie de wereldorde op zijn kop zet, zal hij extra aandacht besteden aan de impact en de positie van Europa en Nederland, Waar liggen de kansen en welke risico’s komen in beeld? Hoe moeten we reageren en waar moet u als CFO rekening mee houden?
 

Breakout ronde 1
Masterclass: De wereld op drift: Waarom het eerst nog erger wordt, maar daarna weer beter
Picke 3

Kolonel Hans van Dalen en Pascal Renckens, experts in geopolitiek en crisisbestendigheid, bieden scherpe inzichten in een wereld van toenemende spanningen en technologische revoluties. Hun unieke combinatie van militair-strategisch denken en zakelijk pragmatisme is toegespitst op de uitdagingen van moderne CFO’s.

Ze laten zien hoe informatietechnologie historische machtsverschuivingen aandreef en hoe huidige innovaties zoals AI en robotisering onze maatschappij fundamenteel veranderen. Wat als we leven in een periode vergelijkbaar met 1910 of 1832–1847 – vlak voor grote maatschappelijke omwentelingen?

Met concrete voorbeelden – van de impact van de smartphone tot de balans tussen internationale samenwerking en autarkie – bieden zij strategieën voor het behouden van continuïteit, verantwoord technologiegebruik en het bouwen van veerkracht. CFO’s krijgen handelingsperspectieven om in tijden van onzekerheid richting en stabiliteit te bieden.

Deze sessie is bedoeld voor leiders die vooruit willen kijken en strategisch voordeel willen halen uit chaos. Eerdere sessies leidden tot levendige discussies, gedreven door herkenning, betrokkenheid en een gedeeld gevoel van urgentie én verantwoordelijkheid.
 

Breakout ronde 1
Masterclass: Pricing Power – De onderbenutte hefboom voor elke CFO
Van Berckel

Hoe benut je pricing als strategisch stuurinstrument, om winstgevend in deze dynamische tijden te beschermen?  

Hoe sterk is de Pricing Power van jouw organisatie? Welke rol pak je daar als CFO in? 

De afgelopen jaren is pricing ontwikkelt van tactische discipline, naar strategische prioriteit. In tijden van aanhoudende inflatie en een onzekere handelseconomie, kan het prijsbeleid de bedrijfswinst maken of breken. Tegelijkertijd is pricing een vaak onderbenutte hefboom in de winstformule. Pricing is in veel organisaties historisch gegroeid, niet optimaal ingericht en diffuus belegd.  

Tijdens deze masterclass bespreken we hoe het opbouwen van Pricing Power niet een eenmalige exercitie is, maar resultaat van een systematische competentie ontwikkeling. Onder begeleiding van Simon-Kucher experts gaan we in op sectorspecifieke trends, best practices en praktische tips. Aansluitend wisselen we in een rondetafel gesprek ervaringen uit over de rol van de CFO op dit onderwerp.  

12:30 p.m. - 1:30 p.m.
Lunch
Geniet van een heerlijke lunch
Royal Lounge & Keizerzaal
 
1:30 p.m. - 2:45 p.m.
Breakout ronde 2
Workshop: Offload, Start Stopping Faster - Ontdoe jezelf van je grootste obstakels
Picke 1

Organisaties creëren dikwijls hun eigen obstakels in de vorm van workload. Het management blijft om nieuwe plannen vragen en targets opleggen die in de loop van het jaar alweer vervangen worden door nog nieuwere plannen en nog hogere targets. Hierdoor raken organisaties overbelast. Tijdens de interactieve Masterclass 'Offload' laat Frans van Loef zien hoe je met je team kunt groeien door te snoeien. Hoe maak je capaciteit vrij op een manier die gemakkelijk, snel en herhaalbaar is? En hoe zorg je dat die werkwijze een gewoonte zal worden?

Breakout ronde 2
Masterclass: Van Capo tot CEO - Hoe de maffia obstakels blijft omzeilen.
Picke 2

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar ook jij kan iets leren van de Italiaanse maffia. Het zijn slimme organisaties die hun familie en vrienden koesteren en tegelijkertijd keihard zijn voor buitenstaanders. Obstakels weten ze steeds te omzeilen omdat ze zich altijd weer aanpassen aan veranderende situaties. Hierdoor konden ze uitgroeiden tot professionele multinationals met miljardenomzetten. Jan Jos Kroon deelt in deze Masterclass lessen over strategie, leiderschap, reputatiemanagement, samenwerking en transparantie. 

Breakout ronde 2
Masterclass: Deal with it - De mindset waarmee je obstakels overwint.
Picke 3

Het is wetenschappelijk bewezen dat vaker falen en afgewezen worden uiteindelijk leidt tot meer succes! Dr. Eva de Mol laat ons in deze Masterclass zien hoe je kansen pakt en je vooral niet laat afleiden door anderen die overal bomen op de weg zien. 

Breakout ronde 2
Interview Rijkswaterstraat: Rijkswaterstaat in Actie: Het meest risicovolle brugproject van Nederland
Van Berckel

De spoorwegbrug over de A1, wie kent hem niet? Bij de plaatsing werd in 1 nacht de gehele brug van 255 meter lang, 60 meter hoog en 17 meter breed op zijn plek gereden.
Maar wat speelde er achter de schermen van dit megaproject? 

Tijdens deze sessie duiken we in het verhaal van het grootste en meest risicovolle brugproject dat Rijkswaterstaat ooit heeft uitgevoerd. Wat begon als een onoverkomelijk obstakel, werd door vakkundige risicoanalyses, innovatieve oplossingen en teamdynamiek omgezet in een ongekend succes. 

Rens de Jong heeft Ferdinand Bockhoudt en Driek Nuijens van Rijkswaterstaat aan tafel, waarin zij je meenemen in de complexe risico’s, onvoorziene obstakels, en hoe ondanks alles dit project met een gewicht van 7 Boeings een groot succes is geworden.
Hoe gingen deze experts om met risicomanagement en de onverwachte uitdagingen? En hoe kunnen obstakels zelfs de grootste kansen creëren? 

Breakout ronde 2
Rondetafel: Wet Loontransparantie: Een bureaucratisch obstakel of een strategische kans?
Panorama 1

Gelijke beloning voor gelijk werk – vanaf 2026/2027 wordt dit niet alleen een streven, maar een wettelijke verplichting. De Europese Richtlijn Loontransparantie dwingt bedrijven tot meer openheid over hun loonbeleid, met als doel de loonkloof te dichten.

Deze wetgeving heeft verstrekkende gevolgen: van rapportageverplichtingen en deadlines tot sancties en schadeclaims bij niet-naleving. Een grondige analyse van uw loonstructuur is essentieel, net als duidelijke documentatie van beloningscriteria.

Ook de samenwerking tussen Finance en HR wordt cruciaal: voor het opzetten van verbeterde functiewaardering, transparante loonschalen en robuuste dataprocessen. De verplichte vermelding van beginsalarissen in vacatures beïnvloedt bovendien uw wervingsstrategie en loonkosten.
Tegelijk biedt deze ontwikkeling kansen. Wie transparantie strategisch inzet, versterkt het werkgeversmerk, verhoogt betrokkenheid én optimaliseert kostenbeheersing.

We nodigen je uit voor een verdiepende dialoog met collega-CFO’s. Hoe benut je deze wetgeving als hefboom voor een eerlijker, transparanter en financieel gezonder bedrijf? Welke vragen leven er en hoe kunnen we ons praktisch voorbereiden op de wet loontransparantie? De tijd om te handelen is nu.

Breakout ronde 2
Rondetafel: Ontworpen voor Finance professionals met ambitie – de CFO als architect voor werkplezier.
Panorama 2

Wat als de aantrekkelijkheid van jouw finance-team niet begint bij cultuur, maar bij technologie?
In een tijd waarin jong talent bewust kiest voor omgevingen waarin ze kunnen groeien en impact maken, krijgt de CFO een nieuwe verantwoordelijkheid: het vormgeven van een moderne, digitale werkomgeving. In deze sessie verkennen we hoe technologie niet alleen processen optimaliseert, maar ook de sleutel vormt tot het aantrekken en behouden van toptalent. Van AI-agents tot e-invoicing, van O2C-optimalisatie tot skillsontwikkeling: hoe creëer je als CFO een omgeving waar mensen én processen floreren? En welke processen kun je samen met jou team nog aanpakken? We delen onze ervaringen en ambities samen met de experts van 4CEE.

Breakout ronde 2
Rondetafel: Van Obstakel naar Springplank
Panorama 4

Wat als de obstakels die de digitale transformatie vertragen juist de grootste kansen bieden voor succes? Wat nu voelt als weerstand tegen verandering, kan worden omgebogen naar waardevol draagvlak. Generatiekloven kunnen uitmonden in krachtigere samenwerking tussen teams. En discussies over technologie en tools kunnen het perfecte startpunt zijn om na te denken over strategische, lange termijn keuzes. Tijdens deze rondetafel bespreken we hoe je obstakels kunt omzetten in springplanken naar vooruitgang. We delen praktijkverhalen, persoonlijke inzichten en bewezen strategieën die het finance team helpen op weg naar een toekomstgerichte, data-gedreven en mensgerichte organisatie.

Breakout ronde 2
Workshop: Hoe beoordeel jij nog risico's in een wereld vol onzekerheid?
Panorama 8

In deze interactieve workshop duiken we diep in de praktijk van moderne risicomodellen. Ontdek hoe je de kredietwaardigheid van klanten kunt beoordelen aan de hand van data over landen, sectoren en bedrijven. Leer trends te lezen – zowel op korte als lange termijn – en vertaal deze inzichten naar concrete acties.

Maak kennis met de opbouw van geavanceerde risicomodellen, inclusief de unieke Debtor Risk Assessment, gevoed door zowel publieke als eigen bronnen. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek: welke risico’s zie jij in de landen en sectoren waarin je actief bent? Welke betrouwbare data zijn beschikbaar? En hoe kunnen we van elkaar leren in het inschatten én beheersen van deze risico’s?

Deze sessie is speciaal ontworpen voor CFO’s die verder willen kijken dan de cijfers op het scherm. Verwacht scherpe inzichten, praktische handvatten en een open gesprek over het bepalen van risico's en wat dit betekent voor de besluitvorming.

2:45 p.m. - 3:15 p.m.
 
Break
 
 
3:15 p.m. - 4:15 p.m.
Breakout ronde 3
Workshop: Hoe herken en beheers jij de risico's van morgen?
Picke 1

Future risks kunnen een enorme impact hebben op de continuïteit van de organisatie. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door snel veranderende eisen en wensen rondom ESG van regelgevers, investeerders, klanten en medewerkers. Maar ook de razendsnelle opkomst van Artificiële Intelligentie brengt in de toekomst naast kansen ook forse risico's met zich mee. Heeft u deze future risks in beeld en welke strategieën hanteert u om ze het hoofd te bieden?

In deze unieke interactieve pressure cooker sessie ervaar je aan de hand van een aansprekende casus - samen met vakgenoten - welke risicoafwegingen en analyses een CFO moet maken. We dagen je uit om keuzes te maken in zeer complexe situaties. Laat jij alle stakeholders effectief met elkaar samen werken? Na afloop zullen we de uitgangspunten en lessen formuleren om weerbaar en veerkrachtig te blijven tegenover future risks. 

Breakout ronde 3
Paneldiscussie: AI: obstakel of versneller? Hoe CFO’s het verschil kunnen maken
Picke 2

Kunstmatige intelligentie zet de wereld op scherp. Landen en bedrijven die nu investeren in AI, nemen een voorsprong die moeilijk in te halen is. Wie aarzelt, raakt achterop – economisch, strategisch en technologisch.

De urgentie is er en gevestigde bedrijven staan voor existentiële keuzes. De productiviteitssprong van AI is reëel, maar vergt lef, snelheid en herinrichting van processen.

Waar de VS domineren met techgiganten en infrastructuur, ligt voor Nederland en Europa de kans in flexibiliteit, efficiëntie en het bouwen van een eigen technologisch ecosysteem. Maar dan moeten we nú schakelen.

Welke rol speelt de CFO hierin? Hoe benut je AI als hefboom voor verandering – in finance, in governance, in de samenleving?

Tijdens dit panel verkennen we hoe CFO’s kunnen bijdragen aan een AI-gedreven transformatie. Sluit aan bij dit scherpe en strategische gesprek over leiderschap in een kantelperiode.

Breakout ronde 3
Masterclass: ASML en de kracht van het ecosysteem
Picke 3

Tijdens deze unieke sessie gehost door Rabobank deelt Joost van Hees, VP Global government affairs bij ASML, de inzichten achter de ongekende schaal en impact van ASML. Hoe groeide het bedrijf van 31 medewerkers in een Philips-lab tot een wereldspeler met een omzet van €28,3 miljard, 44.000 medewerkers en een cruciale rol in de wereldwijde chipindustrie? Welke obstakels waren er destijds, en welke spelen er vandaag de dag?

CFO’s krijgen een exclusieve blik op de economische en strategische implicaties van de opmars van AI, de toeleverketen van morgen en het belang van regionale samenwerking in het Brainport-ecosysteem. We gaan in gesprek over de wijze waarop je ruimte voor schaal, tempo én betrokkenheid creëert en wat dat vraagt van de waardeketens waarin je opereert. 

Een sessie over obstakels en groeipijn, maar vooral over de kansen die ontstaan wanneer bedrijven, banken, kennisinstellingen en overheden zich verenigen in een gedeeld toekomstbeeld.

Breakout ronde 3
Masterclass: Geef security leiderschap meer slagkracht - Hoe jouw ambities het profiel van de CISO bepalen.
Van Berckel

In deze praktische workshop gaan we met elkaar in gesprek om de uitdagingen en verwachtingen van de CFO ten aanzien van de CISO te ontrafelen. Hoe maak jij de perfecte match tussen de security ambities van de onderneming, het dreigingslandschap waar we ons in bevinden en het benodigde leiderschap in informatiebeveiliging? Ontdek welke vragen gesteld moeten worden om het passende professionele profiel van de CISO te bepalen. Leer van experts en vakgenoten hoe de samenwerking tussen de CFO en de CISO blijvend versterkt kan worden voor een veilige, compliant en weerbare organisatie.

4:30 p.m. - 5:00 p.m.
Afsluiting
Afsluitende Keynote: Samen voor ons eigen. Strijd in organisaties.
Picke 1, 2 en 3

Zonder wrijving geen glans, zonder obstakels geen groei en zonder crisis geen verandering. Een organisatie runnen die vanzelf goed loopt, daar is geen kunst aan. Maar pas bij tegenslag en ontsporing ontstaan de situaties waarin de leiders van de managers worden gescheiden, waarin schaarse zaken als visie, inzicht, durf en creativiteit ‘het verschil gaan maken’ – althans, dat is een van de vermoeiende clichés die je in leiderschapstrainingen zomaar over je uitgestort kunt krijgen.

In deze lezing bespreekt Menno strijd-in-brede-zin in organisaties, welke soorten strijd er zijn en hoe je je tot deze strijd kunt verhouden. 

5:00 p.m. - 7:00 p.m.
Netwerkborrel
Netwerken onder het genot van een hapje en drankje!
Royal Lounge & Keizerzaal